Menu Close

Her gün bir bardak ‘green juıce’ tüketmek için 7 neden:

 

IMG_6187

1) Çok çeşitli vitamin, mineral ve enzimler açısından oldukça zengindir ve vücut tarafından çabuk emilerek kana kolayca karışır.

2) Günlük almanız gereken sebze ve meyve ihtiyacınızı büyük oranda karşılar: Özellikle yoğun iş hayatı ve büyük şehir şartlarının olumsuz bir getirisi olan hazır gıdalarla beslenmeye yönelik bir eğiliminiz varsa, günde en az bir bardak green juice tüketmenizin sağlığınıza sayısız faydaları olacaktır.

3)Klorofil deposudur: Klorofil bilindiği üzere, yeşil sebzelere rengini veren çok güçlü bir elementtir. Sadece kanı temizlemekle kalmaz, aynı zamanda çok enerji verir.

4)Bağışıklığı güçlendirir: İlk maddede belirtildiği gibi; vitamin, mineral ve enzimler açısından çok zengin olduğundan bağışıklığınızı yükseltmeye ve korumaya yardımcı olur.

5) Hücresel bazda toksinlerden arınmanıza yardımcı olur.

6) Nefesi tazeler: Kanınızı zenginleştirmek ve temizlemekle kalmadığı gibi; bağırsaklar ve akciğerlerin de sağlıklı fonksiyonunu destekleyerek nefesinizi ve bedeninizi tazelemeye yardımcı olur.

7) Tadı nefistir: Sebze ağırlıklı bir green juice içmek elbette daha faydalıdır, fakat damak tadınız henüz buna hazır değilse ilk başlarda elma, ananas, armut gibi meyveleri biraz daha fazla kullanarak kendinizi alıştırabilir ve sebze ağırlıklı olanlara yumuşak bir geçiş yapabilirsiniz.

Bu sonbaharda balkabağı ve çekirdeklerini tüketmeniz için 5 neden:

IMG_2408

 

  1. Kanser riskini azaltır: Balkabağı, hücreleri serbest radikallere karşı koruyan çok güçlü bir antioksidan olan beta karoteni en fazla içeren yiyeceklerden birisidir. Araştırmalar beta karoten zengini beslenmenin her türlü kanser riskini azalttığını göstermektedir.
  2. Bağışıklık sistemini güçlendirir: Balkabağı porsiyonları günlük önerilen C vitamini miktarının neredeyse %20’sini içerir. Çok güçlü bir anti-viral olan beta karoten ile birlikte, nezle ve gribe karşı ilaç niteliğinde bir yiyecek kaynağıdır. Ayrıca kabak çekirdekleri de içerdiği çinko ile bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
  3. Göz sağlığınıza faydalıdır: Beta karoten ayrıca göz sağlığı için gereklidir, retinanın ışığı işlemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca lutein ve zeaksantin içeriği ile balkabağı kataraktı da önlemektedir.
  4. Mutluluk kaynağıdır: Kabak çekirdekleri serotonin üretiminde kullanılan çok önemli bir amino asit olan L-triptopan içermektedir. Seratonin de keyif ve mutluluk kaynağıdır.
  5. Kalbinizi korur: Kabak çekirdekleri kan basıncını düzenleyen ve kalp krizini önleyen magnezyum açısından çok zengindir. Ayrıca en önemli sebze bazlı omega 3 kaynağıdır ve omega 3 kardiyovasküler sistemi korur.

 

Overnıght Oats

image1 (1)

İngilizce’de ‘overnight oats’ olarak adlandırılan akşamdan hazırlanan yulaf ezmesi, sabah kahvaltı yapacak vakti olmayanlar veya her gün benzer kahvaltıyı yapmaktan sıkılanlar için harika bir alternatif!

Tercihen bitkisel bir süte karıştırılan yulaf ezmesi sabaha kadar buzdolabında beklerken şişiyor ve oldukça kıvamlı bir hal alıyor. İçine istediğiniz doğal bir tatlandırıcıyı ekleyerek tadını arttırabilir ve üzerini istediğiniz meyvelerle süsleyerek sağlıklı bir kahvaltı yapmanın tadını çıkarabilirsiniz.

2-3 kişilik overnight oat için gerekli malzemeler:

1 su bardağı ev yapımı badem sütü veya Juice Love White Pro

1 su bardağı yulaf

Çatalla iyice ezilmiş 1 muz

Varsa 1-2 yemek kaşığı chia tohumu

1 çay kaşığı vanilya

Miktarını damak tadınıza göre ayarlayacağınız bal, agave veya akçaağaç şurubu. Dilerseniz 1-2 hurmayı da biraz suyla robottan çekerek ilave edebilirsiniz.

Hepsini bir kap içinde karıştırarak küçük kâselere bölüştürün ve buzdolabına koyun.(Dilerseniz bitkisel süt miktarını yarıya indirip, geri kalan yarım ölçü için yoğurt da kullanabilirsiniz.)

Sabah soğuk olarak tüketebileceğiniz gibi, fırında biraz ısıtarak da yiyebilirsiniz. Yemeden önce üstünü dilediğiniz meyvelerle süslemeyi de unutmayın.

 

 

Protein bombası smoothie

IMG_9289 as Smart Object-1

 

 

Doğru ve yeterli beslenmek çok önemli, bunda zaten hepimiz hemfikiriz. Ama bir de spor yapıyorsanız, vücuda ihtiyacı olanı vermenin önemi daha da artıyor.

Bizim evde spor yapılan günlerde sıkça yapıp, severek içtiğimiz protein deposu bir smoothie tarifi paylaşmak istiyorum sizinle. Tadı süper, dolayısıyla çocuklar da bayılıyor. Ve büyükçe bir bardağı yaklaşık 20-22 gr protein içeriyor.

Gerekli malzemeler:

1 bardak Juice Love White Pro veya ev yapımı badem sütü

1/2 bardak organik tofu

2 yemek kaşığı ev yapımı fıstık ezmesi

1 yemek kaşığı chia tohumu

1-2 yemek kaşığı kakao

1 muz

İsteğe bağlı 1-2 yemek kaşığı bal

 

Bütün malzemeler pürüzsüz bir kıvama gelene kadar ‘blender’dan çekilir ve afiyetle içilir.

 

 

Çiğ vegan ve glutensiz doğum günü pastası

Geçtiğimiz ay oğlum Ali Eren’in 6. yaş günü için aşağıdaki pastayı yaptım. Aslında son birkaç yıldır ailemizin klasik doğum günü pastası hâline gelen çikolatalı bir pasta tarifim vardı ama bu sefer bu daha sağlıklı pastayla kendisine ihanet ettik. Pişman da olmadık. :)

Bir kere bu pasta tamamen çiğ. Pişirme derdi olmadığı için de bir o kadar basit. Aynı zamanda vegan. Yani hayvansal hiçbir şey içermiyor. İlâveten unsuz ve şekersiz. Doğum gününü kutlayacağımız gün sabahtan yapıp buzluğa attım ve birkaç saat içinde donarak hazır hâle geldi.

IMG_3703 copy2

Yemek blogu yazarı değilim, dolayısıyla tarif vermede pek başarılı olmayabilirim. Ama -en azından bu tarif- ölçülere çok da sâdık kalmayı gerektirecek cinsten değil. Ben de yaparken orjinal tarife çok sâdık kalmadım zaten. Baktım ince bir pasta olacak, birkaç muz daha atıp ortadaki katmanın miktarını çoğaltıverdim meselâ, bunun gibi işte…Anladınız değil mi ne demek istediğimi? Sonuçta yine lezzetli  ve sağlıklı bir pasta elde edeceksiniz, endişeniz olmasın. :)

Pasta için 24-26 cm çapında bir pasta çemberine ihtiyacınız olacak. Yoksa kelepçeli kalıp da olur. Kalıp kullanıyorsanız altına taban ölçüsünde yağlı kâğıt seriyorsunuz öncelikle. Çember kullanacaksanız da yine çemberin ölçülerinde yağlı kâğıdı keserek pastayı servis edeceğiniz tabağa koyup, üstüne çemberi yerleştiriyorsunuz.

Malzemeler:

Ara kreması için:

2 su bardağı akşamdan ıslatılmış çiğ kaju

1 kutu hindistan cevizi sütü

3-4 tane muz ( yukarıda dediğim gibi, eğer tabanın üstüne dökünce yeterli kalınlığı sağlamayacağını düşünürseniz robottan çektikten sonra içine birkaç muz daha atıp tekrar çekebilirsiniz.)

2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı ( olmasa da olur)

3 yemek kaşığı limon suyu

2-3 yemek kaşığı istediğiniz bir tatlandırıcı ( agave, akçaağaç şurubu veya bal. yalnız bal koyarsanız vegan bir pasta olmayacağını hatırlatırım.)

1 çay kaşığı vanilya

Tabanı için:

1 su bardağı çekilmiş badem, ceviz veya fındık (hangisi varsa)

Yaklaşık 15 adet Kudüs hurması

1 çay kaşığı tarçın

1 çimdik tuz

Üstünün çikolatası için:

1/2 su bardağı hindistan cevizi yağı

1/3 su bardağı kakao

 

Yapılışı:

Sıcak suda 10-15 dakika beklettiğiniz hurmaları, çekirdeklerini çıkardıktan sonra doğrayıcıya veya robota alın ( küçük soğan doğrayıcıları bu miktar için yeterli oluyor) ve bıçağın ucunda topaklanıncaya kadar çekin. Ayrı bir kaba alın. Badem, ceviz veya fındıkları da iyice çektikten sonra tarçın ve tuzu da ekleyerek, hurmalarla beraber yoğurun. Çemberin dibine ince bir cheesecake tabanı gibi olacak şekilde elinizle bastırarak yayacağınızı düşünün ve bu sırada miktar gözünüze az gelirse bu karışıma birkaç hurma daha ekleyin. Sonra kalıbın tabanına, yağlı kâğıdın üstüne elinizle bastırarak yayın. Buzluğa kaldırın.

Akşamdan suda beklettiğiniz kajuları süzün ve iyice yıkayın. Krema için geri kalan malzemelerle beraber ‘blender’a veya robota alın. Krema gibi pürüzsüz bir kıvama gelene kadar çekin.

Buzluktan çıkardığınız tabanın üstüne döküp, kalıbı tekrar buzluğa koyun. En az 4 saat buzlukta donmasını sağlayın.

Üstünün çikolatası için gerekli olan 2 malzemeyi tavada çok kısık ateşte iyice karıştırın. Asla kaynayacak kadar çok ısıtmadan, hafif ılınınca ocağın altını kapatın.

Buzluktan çıkardığınız pastayı 10-15 dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra kalıptan dikkatlice çıkarın. Çikolatayı üstüne döküp  tekrar buzluğa alın.

Servis etmeden 15-20 dakika önce tekrar buzluktan çıkarın.

IMG_3700 copy2

 

Üstünü ise dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Ben çırpılmış hindistan cevizi kreması, muz ve frenk üzümü kullandım. (Çırpılmış hindistan cevizi kreması için en az bir gece önceden dolapta soğuttuğunuz hindistan cevizi sütünün kapağını dikkatlice açıp, tepesinde biriken kremayı bir kaşıkla, buzlukta soğuttuğunuz bir kâsenin içine alarak mikserle çırpın.)

İşte bu kadar. Dediğim gibi, sonuçta bunlar fizik kuralları değil. Malzemelerle dilediğiniz gibi oynayabilirsiniz.

İster bu tarifi uygulayın, isterseniz de bu tarif size başka başka tarifler için ilham versin.

Ama her şekilde afiyet olsun. :)

Sevgiler

Öykü

 

 

 

Pesto soslu kabak spagetti (Zoodles)

Çiğ kabaktan spagetti olur mu dersiniz? Raw food ( çiğ yemek) mutfağının zoodles adı verilen  (zucchini&noodles) bu en basit ve lezzetli tarifini kabak mevsimi geçmeden, yaz bitmeden mutlaka denemenizi isteriz. Juice cleanse öncesinde, sonrasında ve gündelik hayatınızda basitçe hazırlayabileceğiniz bu tarifte kabakları spiral doğramak için bir spiral doğrayıcıya ihtiyacınız olacak, onu da internetten edinebilirsiniz.

IMG_8837

 

4 kişilik zoodles için 3-4 kabağı yıkayıp spiral doğrayıcıyla doğrayın. Rondoda 1 avuç fesleğen, 2 diş sarımsak, dilediğiniz kadar zeytinyağı ve limon suyunu çekip, kabaklarla beraber servis tabağına alıp iyice harmanlayın. İsteğinize göre tuz ve biberle tatlandırın. İşte bu kadar basit!

Afiyet olsun!

Muzlu ve avokadolu smoothıe

Ankara’nın ilk juice cleanse markası Juice Love olarak cleanse öncesinde, sonrasında ve gündelik hayatınızda denemek isteyebileceğinizi düşündüğümüz tariflerimizi sizinle paylaşacağımızdan bir önceki yazımızda bahsetmiştik.

Fotoğrafta gördüğünüz muzlu,avokadolu ve hurmalı badem sütünden oluşan yoğun kıvamlı bir smoothie.

Bu güzel tabağı hazırlamak için gerekli malzemeler:

500 ml ev yapımı badem sütü veya Juice Love’ın sizin için günlük hazırladığı bir şişe White Pro

2 olgun muz ( Daha yoğun kıvamlı olmasını isterseniz muzu arttırıp badem sütünü azaltabilirsiniz veya tam tersi.)

1/2 olgun avokado

1 hurma ( Damak tadınıza göre miktarı arttırıp azaltabilirsiniz. White Pro ile yapacaksanız, onun içinde de hurma olduğunu hesaba katınız.)

Bütün malzemeleri blenderdan geçirdikten sonra üstünü dilediğiniz meyve ve tohumlarla süsleyebilirsiniz.

Fotoğraftaki tabakta biz üstünü keten tohumu, nar, çilek, ahududu, ay ve kabak çekirdekleri ve bademle süsledik.

Hem çabuk hazırlanan, hem sağlıklı hem de tok tutan harika bir kahvaltı alternatifi, mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Sevgilerimizle,

Juice Love

 

 

 

Cleanse Yapmadan Önce

Ankara’nın ilk juice cleanse markası olan Juice Love ekibi olarak bundan böyle sağlıklı yaşam hakkında çeşitli konulara değineceğimiz blog yazılarımızla da sizlerleyiz.

Bu ilk yazımızda, cleanse yapmaya karar verdikten sonra uygulamaya geçtiğinizde işinizi kolaylaştıracak bazı püf noktalarını paylaşmak istiyoruz.

Cleanse’e başlamadan dikkat edilmesi gereken 8 nokta

  1. Başlamadan 3 gün önce kendinizi psikolojik olarak hazırlayın.
    Cleanse yapmak fiziksel olarak bir hazırlık gerektirdiği gibi, zihinsel olarak da hazırlanmayı gerektirir. Cleans’in 3 gün öncesinde hayvansal ürünlerden, alkolden, şekerden, unlu gıdalardan, kafeinden ve katkı maddeli hazır gıdalardan uzak durarak, bedenimizi fiziksel olarak detoksa hazırlıyoruz. Bunların haricinde detoksun bedenimizde oluşturacağı pozitif etkileri, toksinlerden arınacağımızı, yaşayacağımız hafiflik hissini ve bedenimiz için iyi bir şey yaptımızı düşünerek cleanse sürecini zihinsel açıdan da kolaylaştırabiliriz.
  2. İlk etapta yapabileceğiniz bir program seçin.
    Eğer ilk kez cleanse yapacaksanız, meyve sularının ağırlıklı olduğu bir program seçmenizi öneririz.
  1. Dinlenmeye dikkat edin.
    Detoks günlerinde beden enerjisini toksinleri atmak için kullanmak isteyeceğinden, siz de kesintisiz 6-8 saatlik bir uyku uyuyarak ve çok yoğun enerji sarfetmeyi gerektirecek işlerden kaçınarak kendinize yardımcı olabilirsiniz.
  1. Hafif egzersizler iyidir ama limitleri zorlamayın.
    Dinlenmeye dikkat edin darken bütün gün koltukta oturmayı kastetmiyoruz. Hafif tempo bir yürüyüş ve orta seviye bir yoga veya pilates seansı toksin atımına yardımcı olacaktır.
  1. Sıvı alımını arttırın.
    Cleanse yaptığınız günlerde normalde içtiğinizden daha fazla su içmeye gayret edin. Bunun yanında bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz.
  1. Önce buzdolabınıza detoks yaptırın.
    Cleanse’e başlamayı planladığınız hafta market alışverişinize dikkat edin. Sizi ‘yoldan çıkarabilecek’, zaafınız olan gıdaları mutfağınıza sokmayın.
  1. Cleanse öncesi ve sonrası menülerinizi hazırlayın.
    Çok ayrıntılı bir plan yapmanız gerekmese de, yemeyeceklerinizden ziyade yiyebileceklerinize odaklanarak kabaca günlük bir menü planı hazırlamanız, hem o haftaki alışverişinizde hem de detoks sürecince size çok yardımcı olacaktır.
  1. Stresten mümkün olduğunca uzak durun.
    Beden, zihin ve ruhun bir bütün olduğunu gözönünde bulunduracak olursak, bedeninize iyilik yaptığınız bu günlerde ruhunuzu da hoşuna gidecek şeylerle beslemeyi ihmal etmeyin.

© 2017 JuiceLove Blog. All rights reserved.